צילי יחיאלי גוטר - אדריכלות אקולוגית ועיצוב חיים

10 השלבים בתכנון עד לקבלת היתר בניה:
1. בחירת המתכנן = אדריכל\הנדסאי אדריכלות. מעצב פנים במקרה של שינויים פנימיים ואין שינוי חזיתות או צורך בהגשת תכניות להיתר.
2. בניית פרוגרמה אישית=רשימת חלומות המורכבת מסגנון, צורך וחלום עבור המבנה והתאמת ציפיות.
2. מדידות שטח - הזמנת מודד למיפוי המגרש - מפת המדידה בקנה מידה 1:250 מתארת את גבולות החלקה, את הטופוגרפיה של השטח, מיקום עצים, עמודים, מבנים קיימים, גדרות וכדומה. על גבי המפה מסמן המתכנן את קווי הבניין שיגדירו לו את גבולות המבנה.
3. איסוף מסמכי הוכחת בעלות, צילומי מגרש, מספר תיק ברשות מקרקעי ישראל (במידה והמגרש הינו בבעלות הרשות) וטפסים ואישורים נוספים.
4. בחירת מהנדס בניין = קונסטרוקטור.
5. פתיחת תיק מידע בוועדה לתכנון: רשות המקומית/עירייה. פתיחת תיק מתבצעת בצורה ממוחשבת ע"י עורך הבקשה בלבד שהינו אדריכל, הנדסאי אדריכלות, או מהנדס בניין.
6. תכנון - עם קבלת מידע תכנוני (מידע הקובע את גבולות המבנה ותנאים לתכנון) ניתן להתחיל בתכנון המבנה בהתאם לתוואי השטח, הפרוגרמה והמידע התכנוני.
7.  הכנת תכניות לוועדת תכנון ולרשות מקרקעי ישראל לצורך קבלת התר, הגרמושקה כוללת: חישובי שטחים של המבנה, חתימות של עורך הבקשה, קונסטרוקטור, ועד מקומי ושכנים במקרה הצורך. תכנית פיתוח- מיקום המבנה על גבי מפת מדידה, תכניות לממ"ד/פטור מממ"ד, נספח סניטרי, תכניות המבנה בקנה מידה 1:100 פרטי בניין ותכנית ארגון אתר.
8. תשלום 20% אגרת בניה והשלמת טפסים נלווים, להל"ן: הסכם התקשרות עם קבלן רשום, הסכם פינוי פסולת לאתר מוסדר, אישור חברת חשמל/תקשורת, טופס לבדיקת בטונים, אישור פיקוד העורף לתקינות ממ"ד, בדיקות קרקע, חישובים סטטים, פירסום הקלות - במקרה של חריגות בנייה מותרות.
9. העברת תכנית לאישור רשות מקרקעי ישראל.
9. תשלום 80% אגרת בניה, הטל ביוב והטל השבחה במקרה של השבחת הנכס - (בריכות שחיה, חריגה מקו בניין מקורי, הגבהת המבנה וכדומה).
10. מחכים..... מחכים...... מחכים................................
 קבלת היתר בניה!!!!

עם קבלת ההיתר: 
1. תכניות לביצוע: תכנית בניה, חשמל, אינסטלציה, ריצוף, מפרטים וכדומה
2. כתב כמויות והצעות מחיר
3. אומדן תקציב
4. בניה ופיתוח עד לקבלת טופס 4=טופס אכלוס
5. עיצוב פנים ו'הלבשת הבית'

1. תכניות בניה/עבודה/לביצוע הנן תכניות מפורטות המכילות מידע מפורט על אופן ביצוע העבודה בשטח. התכניות מציגות פרטי בניה בקנה מידה גדול (1:50 1:25 1:10 1:5 1:2 1:1) מגדירות את חומרי הבניה, פתרונות ניקוז, איטום, וחיפוי.
תכנית אינסטלציה – תכנית עבור נקודות מים, ברזים אינטרפוצים=מזלפים ונקזים
תכנית חשמל/ תאורה/ תקשורת – תכנית עבור נקודות חשמל, מפסקים, שקעים, נקודות מאור, תקשורת, מיזוג אויר, אזעקה, אודיו.
רשימת אלומיניום – מפרט המתאר את גודל המפתח עבור החלון, סוג החלון, התריס, כיוון הפתיחה והזיגוג.
רשימת מסגרות/ זכוכית/ מעקות ופרטי נגרות.
פריסת ריצוף – תכנית המתארת את אופן הנחת החיפוי/ האריחים/ האבן או אחר על הרצפה/קיר.

2. כתב כמויות – חוברת המתארת במלל את פרטי התכנית ואת כמויות החומרים. כתב כמויות מפורט מאפשר לבעלי המלאכה לתמחר את עלות העבודה ואת החומרים באופן מדויק.
3. אומדן תקציב - 
4. שלבים בבניה:
- גידור, שילוט וניקוי השטח
- הקמת מבנים זמניים וחיבור חשמל זמני
- קידוחים ויציקת כלונסאות
- יישום מרתף, קורות קשר, פילוס והנחת משטחי קלקר
- הזנה לתשתיות- חשמל/תקשורת/ מים
- יציקת רצפת בטון ועמודים
- קירות מעטפת וקירות פנים
- העברת צנרת חשמל/ תקשורת/ מים
- טיח, חיפוי, ריצוף, חלונות, דלתות, גמרים
-  מפלסי קרקע, פיתוח שטח, גינון.

  1. ארכיטקט=אדריכל, מתכנן בעל תואר אקדמאי, רשאי לתכנן מבנים, בניינים רבי קומות, תכנון עירוני ומבני ציבור. 
  2. בדיקת קרקע - בדיקת סוג הקרקע שמטרתה לקבוע את עומק הכלונס וסוגו. בדיקה המתבצעת ע"י קידוח ניסיון במוקדים שונים באתר הבניה. 
  3. גרמושקה - (אקורדיון -ברוסית) מסמך בקשה להתר המוגש לועדה המקומית וכולל טופס 1 =  טבלת שטחים ופרטיהם, מפת מדידה, תכנית פיתוח, תכניות המבנה,  חישובי שטחים, נספחים שונים בהתאם למיקום המבנה ולדרישות הועדה המקומית.   
  4. גליף (בבניה) -  מסגרת מובלטת סביב מפתח החלון או הדלת לעיטור. 
  5. גרונג - חיתוך חומר בזווית של 45 מעלות. הגרונג יוצר מראה אחיד ללא חיבורים.
  6. גמלון /גיבל - גַּמְלוֹן הוא אלמנט אדריכלי בצורת משולש שווה שוקיים בחזית של מבנה.
  7. הנדסאי אדריכלות - מתכנן בניין בעל תואר הנדסאי. בעל זכות תכנון ,חתימה והגשת תכניות עד 4 קומות. 
  8. טופס 2 - אישור חיבור לחברת חשמל במהלך הבניה. 
  9. טופס 4 - טופס אישור איכלוס המתייחס לאישור חיבור המבנה לתשתיות, מבטיח כי המבנה עומד בדרישות הועדה לתכנון ונחשב בטוח למגורים.  
  10. טיח פנים - מיושם על גבי הקירות הפנימיים במבנה, הטיח משמש כתשתית לצבע ומיושם בשתי שכבות לפחות:
    שכבה ראשונה - שכבת ישור (טיח שחור), בעובי של כ-10 מילימטרים המורכבת מחול גס, סיד וצמנט.
    שכבה השנייה - שכבת גמר (שליכט, טיח לבן), מיושמת יום למחרת ועובייה הוא כ-2 מילימטרים. הטיח בשכבה השנייה עדיון יותר ומורכב מחול ים דק וסיד. לאחר יישומו משפשפים אותו באמצעות ספוג רטוב כדי לקבל טיח חלק.
  11. טיח חוץ - מכסה את הקירות החיצוניים של המבנה. מטרתו להגן על המבנה מפני פגעי מזג האוויר וניתן להקנות לו תכונות של בידוד תרמי, ובידוד אקוסטי. טיח חוץ מורכב משלוש שכבות:  שכבה ראשונה - שכבת הרבצה. טיח בעובי של 3-5 מילימטרים, ומטרתו איטום הקיר ומתן רקע טוב להדבקת שכבת הישור. השכבה השנייה - שכבת הישור. תפקידה ליישר את המשטח, השכבה השלישית - שכבת הגמר, היא זו שקובעת את מראהו הסופי של הטיח. 
  12. כולנסאות - כְּלוֹנָס הוא סוג של יסוד בניין, שתפקידו לקבע את המבנה לקרקע או לתמוך בעומסים שונים הקשורים בקרקע. הכלונס הוא למעשה עמוד המוחדר בחלקו לקרקע, כאשר חלקו העליון מחובר ליתר יסודות המבנה. השימוש בכלונסאות מונע מהבניין לשקוע באדמה חולית או בוצית, ומקירות תמך לקרוס תוך כדי תהליך הבנייה.
  13. ממ"ד - מרחב מוגן דירתי. מטרתו לשמש הגנה בשעת חירום. בממ"ד מערכת לסינון אויר שתפקידה להגן מפני לוחמה כימי, ביולוגית ורדיואקטיבית. שטחו המינמלי - נטו  9 מ"ר והוא בנוי כולו מבטון מחוזק בברזל. לממ"ד תקנים שונים המתעדכנים בהתאם להנחיות פיקוד העורף.
  14. מפת מדידה 1:250– הינה מפה המבוצעת על ידי מודד בקנה מידה 1:250 בהתאם לתכנית הבינוי. במפת המדידה מסומנים קווי גבול המגרש, תוואי השטח, גובה הקרקע, מבנים קיימים או עצים המצויים על המגרש. תוואי השטח הסמוך למגרש כגון כביש, מדרכה, עמודי תאורה, קווי חשמל, שוחות ביוב וגבולות המגרש עם השכנים. כמו כן מצורף למפה זו תרשים הסביבה. תוקף המפה - שנה אחת. 
  15. מייקים - יש כמה דרכים לבצע טיח בבית, המדויקת ביותר הינה שיטת טיח מייקים – (מייקים=פסים אנכיים) שחוברו לקיר כשהם מופלסים לחלוטין ובעזרתם ניתן ליישם את הטיח בשכבה אחידה ומדוייקת! הסרגלים האנכיים מחוברים לקיר על גבי רשת אינטרגלס מקשרת. עם השלמת השכבה האחרונה של הטיח מוציאים את המייקים, סוגרים חריצים שנשארו ומתקבל קיר ישר להפליא.
    בפינות הקיר ישתמשו בפינה 'גרמנית' היוצרת פינות ישרות ואחידות.

  16. נסח טאבו -
    הטאבו - לשכת רישום ממשלתית של כל נכסי המקרקעין במדינת ישראל.
    נסח הרישום הוא מסמך רשמי, של מדינת ישראל ובו מפורטים כל הזכויות והחובות לגבי נדל"ן מסוים ומפורטים בו שמות בעלי הקרקע החוקיים. תוקף המסמך, חצי שנה.
  17. צנרת SP - צנרת אינסטלציה מפוליאטלין מחוזק באלומיניום המעניק לה חוזק, עמידות בשחיקה לאורך זמן, בידוד טרמי ומניעת אבנית וקורוזיה.
  18. קולטן \צינור אויר -  צינור בקוטר 4" המתחבר לאסלה ומתנקז בצד אחד למערכת הביוב הראשית ובצידו האחר פתוח לקצה הבניין כדי למנוע לחץ המערכת הביוב. 
  19. קונסטרוקטור=מהנדס בניין
  20. קורות קשר - קורות אופקיות המחברות בין הכלונסאות והעמודים.
  21. שטרבה - יציקה בטון  אנכית המחברת בין הקיר לקונסטרוקצית העמודים באמצעות 'קוצים' = עיגון קונסטרוקצית הפלדה לבטון. יציקה זו מבטיחה יציבות ומניעת סדקים.
  22. שטיכמוס  נקודת ייחוס הגובה בבניין, להשוואת מפלס הרצפה לגובה שצוין במפת המדידה.
  23. שליכט - שליכט הוא השכבה השלישית והאחרונה בתהליך יישום ציפוי החוץ. השליכט מגן על קירות הבית מתנאי מזג האוויר, מפגין גמישות רבה ויכול לגשר על סדקים נימיים שנוצרו בקיר החיצוני.
  24. משְרַביה (בערבית: مشربية) היא אלמנט סבכה לבניין. המשרביה היא אלמנט אדריכלי אופייני לאדריכלות אסלאמית המצויה ברוב ארצות ערב, ובבתיה המסורתיים של קהיר בפרט. המשרביה התפתחה במטרה ליצור הבדלה בין פנים הבית לחוץ, שתאפשר כניסת אוויר ואור אל הבית, אך לא תפגע בפרטיות. כיום ניתן למצוא משרביות מחומרים שונים בעלות טקסטורות רבות ומגוונות  ונעשה בהן שימוש רב גם בתכנון פנים המבנה ליצירת מחיצות אוריריות וגם בתכנון החוץ ליצירת גדרות, מסתורי כביסה ומיזוג ועוד.
  25. קופינג - coping נדבך ראש או עליון /אבן סוגר לקיר/סף חלון. הקופינג מפחית את ההסתברות לחדירת מים. בקצהו של הקופינג חורצים 'אף מים' המאפשר ניקוז מחוץ לקיר\מעקה המונע טפטוף ישיר של המים על הקיר.
  26. רום ושלח - מונחים הקשורים בתכנון המדרגות. שלח - המדרך עליו אנו פוסעים. הרום - הגובה בין שלח לשלח.\
  27. תב''ע -
    תכנית בניין עיר. תכנית זו היא הבסיס לכל תכנון בתחומי הרשות. התב"ע כוללת את הוראות התכנית ובה פרוט זכויות הבניה הקיימות באזור, מס' יחידות הדיור ליחידת שטח, קווי הבניין, אחוזי הבנייה, שטחים עיקריים ושטחי שירות, תכסית הקרקע, גובה הבניין ושטחי בנייה למרתפים, מקומות לחניה, הנחיות בנייה באבן או בנייה בציפוי טיח וכו'. בנוסף להוראות התכנית, מצורף תשריט של האזור, הכולל תוואי כבישים ותשתיות קיימות ומתוכננות, הפקעות לצורכי ציבור, שטחים ירוקים ועוד. על פי הצורך מצרפים נספחי בינוי, נספחי נוף, כבישים...

מהי בעצם אדריכלות אקולוגית, ואיך היא מתבטאת בתכנון?
אדריכלות אקולוגית - ברת קיימא מטרתה להטיב עם המשתמש, לתעל את אנרגיית הטבע לטובת איכות החיים בתוך הבית. השימוש בחומרי בניה המוגדרים כ'ירוקים' מהווה מדרגה נוספת בבניה אקולוגית, אך מהות התכנון האקולוגי מתבטא במיקום המבנה על פני השטח בהתאם לכיווני האוויר והאור ובהתאם לזווית השמש המשתנה בין העונות. התייחסות כנה לסביבה הקיימת, לעצים, למבנים ולנוף הנשקף מבעד לפתחים יאפשרו לרוח לאוורר את הבית בקיץ, ולאור לחדור אל הבית בחורף ולחממו. שימוש במתקנים סולריים, יישום קירות וחלונות מבודדים, שימוש בחומרי גמר כגון טייחים 'נושמים' וחיפויים טבעיים, שימוש בהצללות במקומות הנכונים, בחירת צמחיה מותאמת לסביבה ולאקלים המקומי - יהוו תכנון אקולוגי מושלם ומעבר לכך, יצרו אווירה נינוחה בתוך בית המייצר וחוסך אנרגיה עבור דייריו.

לסיכום - בנייה ירוקה (בנייה בת קיימא) היא בנייה ידידותית לסביבה ובריאה לדייר ולמשתמש. היא מעודדת חסכון בחשמל, במים, ושימוש בחומרים ממוחזרים ומתמחזרים. מבנה 'ירוק' יותאם למיקומו הטופוגרפי ולאקלים הסובב אותו. כיווני האויר והאור ישפיעו על תכנונו והוא מתאפיין בחומרי גלם ידידותיים לסביבה.

פיתוח בר קיימא הוגדר בדוח ברוטלנד (דוח הוועידה העולמית לסביבה ופיתוח, 1987) כ"הבטחת מילוי צרכי ההווה ללא סיכון יכולתם של הדורות הבאים לספק את צרכיהם הם". נדבך משמעותי בהגדרת הבנייה הירוקה בישראל מהווה התקן הישראלי לבנייה ירוקה, ת"י 5281 – בנייה בת קיימא.


 
  1. בניה קונבנציונלית -  בישראל,  בניה קונבנציונלית מתייחסת לבניית שלד בניין מבטון כשבין העמודים והקורות מניחים בלוקים.
  2. בניה קלה - בניה מחומרים קלים, כגון:  בניה בעץ, בנית שלד פלדה וחיפוי גבס/ עץ/ צמנט בורד /חיפוי אבן /לוגים /לוחות גלריה /פלנקים דמוי עץ /בריקים ומתכות שונות.
  3. בניה מתקדמת - טכנולוגיות בניה עדכניות המשלבות שימוש בחומרים ושיטות בניה חדשות. למשל - בניית שלד המבנה מבטון וברזל מזוין או בניית שלד ברזל ויצירת הקירות מחומרים קלים כגון - גבס/עץ/ חיפוי אבן או '*פלנקים'= לוחות דמוי עץ לחיפוי. שימוש בבידוד אקוסטי וטרמי מתקדם, ניצול משאבי הטבע לתיעול המבנה, הקמת מערכת חשמל חכם במבנה וכדומה.  
  4. מהו המפקריט ? המפקריט (באנגלית: Hempcrete) - הינו צמח ממשפחת קנאביס סאטיבה.  בלוק המפקריט מורכב מתערובת של מים, סיד אווירי ושבבים מיובשים מצמח ההמפ ומשמש לבניית קירות, מחיצות וגגות.  בלוקי המפ הינם בעלי תכונות עילאיות ליצירת נוחות אקלימית אופטימלית, בין היתר הם מהוויים בידוד תרמי ואקוסטי מעולים, יכולת הולכה של אדי מים (מונע הצטברות של רטיבות ועובש בקירות), הבלוק עמיד בפני אש, קור, חרקים ומכרסמים, ואינו פולט רעלים.   יישום בלוקי ההמפ בבניה יהיה כמילואה במערכת שלד מוכנה, לרוב שלד עץ, פלדה או פלדה דקת דופן וגם כבלוקים  בקונסטרוציית בטון. על הבלוק ניתן ורצוי ליישם טייחי אדמה וטייחים על בסיס סיד הקיימים בשוק במרקמים מגוונים עד מאוד - טיח נושם שיודע לספוח את הלחות מן האוויר ולנקז אותה ממנו החוצה. טיחים אלו ניתן ליישם במספר כמעט אינסופי של גוונים וטקסטורות. שימוש בחומרים אקולוגים טבעיים יוצרים סביבת חיים נעימה ונקייה ואווירה טבעית ונינוחה, שגורמת לך לרצות להישאר.